Reklama

Jeśli ktoś szukał oryginalnych upominków dla najbliższych pod gwiazdkę lub chciał ustroić dom świątecznymi ozdobami i dekoracjami, stroikami, choinkami, kupić ręcznie robione bombki czy kartki bożonarodzeniowe – wszystko to i znacznie więcej można było nabyć podczas kiermaszu, który odbył się w minioną niedzielę, już po raz trzeci w sali balowej hotelu Chopin w Sochaczewie.
„Boże Narodzenie na Mazowszu” to projekt realizowany wspólnie przez Starostwo Powiatowe w Sochaczewie oraz hotel Chopin pod patronatem marszałka województwa mazowieckiego i przy wsparciu finansowym samorządu województwa mazowieckiego. Tegoroczny kiermasz bożonarodzeniowy zgromadził, podobnie jak w latach poprzednich, około 60 wystawców nie tylko z powiatu sochaczewskiego, ale i ościennych powiatów, i setki zwiedzających.
Na stoiskach wystawienniczych oferowane były piękne, ręcznie robione ozdoby choinkowe, dekoracje świąteczne, wyroby rękodzielnicze, a także produkty lokalnych wytwórców. Były kolorowe choinki i stroiki, bombki, kartki świąteczne, ozdoby koronkowe, obrazy, rzeźby, ikony. Można było nabyć biżuterię, wyroby z filcu, a także anioły wykonane z różnego tworzywa (drewniane, koronkowe, z masy solne, materiałowe). Zainteresowaniem cieszyły się też zabawki dla najmłodszych, oczywiście - ręcznie robione czy chusty i szale. Dla smakoszy były stoiska z podrobami, ciastami, piernikami oraz miodem i sokami.
Na kiermaszu swe wyroby prezentowali i sprzedawali z powodzeniem m.in. młodzież z Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej w Giżycach, harcerki z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Załuskowie, uczniowie z Zespołu Szkół w Erminowie a także podopieczni z Domu Pomocy Społecznej w Młodzieszynie.
W wykonanie każdej z kiermaszowych ozdób wykonawcy włożyli dużo serca, poświęcili sporo godzin na ich wykonanie. Wiele z nich ozdobi nasze domu i świąteczny stół. Z pewnością będą też wyjątkowym, niezapomnianym a przede wszystkim niepowtarzalnym prezentem dla bliskich.
Podobnie jak przed rokiem, tak i tym razem zwiedzający mogli skosztować tradycyjnych potraw świątecznych przygotowanych przez kuchnię Hotelu Chopin.
A wśród nich był m.in.: pstrąg faszerowany po sochaczewsku, karp w galarecie, pasztet z pieczarkami, śledzie po królewsku, sałatka migdałowa, barszcz czerwony, wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, krokiety z kapusta i grzybami, chopinowski pasztet z żurawiną, sałatka mazowiecka staropolska, tymbaliki z dorsza, galantyna z indyka z bakaliami czy ciesząca się powodzeniem szpinakowa rolada z łososiem
W kiermaszu, wśród licznie przybyłych zwiedzających udział wzięli m.in. Jolanta Gonta, starosta powiatu sochaczewskiego wraz z wicestarostą Tadeuszem Głuchowskim a także przewodniczący Rady Powiatu, Andrzej Kierzkowski. Był też radny sejmiku województwa mazowieckiego Adam Orliński, oraz inni samorządowcy jak choćby Piotr Osiecki, burmistrz Sochaczewa, Mirosław Orliński, wójt gminy Sochaczew czy radni powiatowi, miejscy. Samorządowcy wspólnie ze zgromadzonymi zaśpiewali kolędę „Wśród nocnej ciszy”. Były też życzenia bożonarodzeniowe i noworoczne oraz zaproszenie do udziału w kolejnych edycjach kiermaszu.
AS
Reklama
Reklama
Reklama













Napisz komentarz
Komentarze