Dobre jedzenie – co warto wiedzieć o kuchni japońskiej?
Japońska kuchnia zdecydowanie różni się od naszej polskiej. To właśnie sprawia, że ma ona w Polsce tak wielu zwolenników. W kuchni tej dominują przede wszystkim owoce morza, ryby i warzywa. Potrawą flagową zaś stało się sushi. Dziś znane jest na całym świecie i występuje w wielu rozmaitych formach. Mało kto jednak wie, że zanim trafiło na talerze ludzi na całym świecie, to było stosowane w zupełnie innym celu. Pierwotnie bowiem był to sposób przechowywania mięsa. Obsypywano je ryżem i zakopywano w ziemi, dzięki czemu mogło przeleżeć tak nawet kilka miesięcy. Hanaya Yohei zaś wykorzystał tę wiedzę i stworzył posiłek, który tokijczycy mogli szybko zjeść w przerwie od pracy. Koncepcja tak przypadła do gustu, że dziś sushi serwuje się na całym świecie.
Dobre japońskie jedzenie – gdzie możemy je znaleźć?
Obecnie susi podaje się w firmie ręcznie robionych wałeczków, które są owinięte płatami sprasowanych alg. Ryż w połączeniu z warzywami, rybami i owocami morza daje niesamowite doznania smakowe. Najczęściej w sushi wykorzystuje się łososia, tuńczyka czy sandacza. Jednak dobre japońskie jedzenie to nie tylko sushi. Kuchnia ta słynie bowiem chociażby z ramenu. To gęsty rosół z makaronem pszennym, który jest wzbogacony o rozmaite dodatki. Te z kolei zależą od restauracji. Najczęściej ramen podaje się z gotowanym jajkiem, wołowiną lub kurczakiem. Te oraz inne dobre japońskie jedzenie znajdziemy w restauracjach prowadzonych przez miłośników tej kuchni. Jedna z nich jest dostępna na tej stronie https://nabe.pl/pl/. Dobra restauracja nie będzie wyróżniała się wyłącznie jedzeniem. Dopełnieniem oferty będzie wyjątkowy klimat, który pozwoli nam czuć się tak, jakbyśmy byli w Japonii.





