Ogólne funkcje witaminy A w organizmie człowieka
W procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka ważną rolę odgrywają witaminy. Dzisiaj skupimy się na witaminie A. Witamina A odgrywa ważną rolę w procesie prawidłowego widzenia, utrzymuje skórę, włosy, paznokcie w odpowiedniej kondycji, jej obecność stymuluje produkcję kolagenu i elastyny w warstwie skóry właściwej. Witamina A może leczyć schorzenia, takie jak trądzik lub łuszczyca, przyspiesza procesy gojenia naskórka, wzmacnia układ immunologiczny. Oprócz tego witamina A pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek oraz wzmaga odporność komórkową.
Źródło witaminy A w pożywieniu
Źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza tłuste ryby ale również: wątróbka, mleko, jaja i nabiał. W warzywach i owocach występuje prowitamina A (karotenoidy), która w organizmie przekształcana jest w retinol. Dobrym źródłem prowitaminy A są: marchew, papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory.
Jak witamina A działa na włosy
Witamina A pobudza do wzrostu mieszki włosowe, poprawia metabolizm cebulek włosowych oraz metabolizm komórek rogowych nabłonka skóry głowy. Wszystkie te procesy wpływają pozytywnie na skórę głowy i włosy, co w konsekwencji prowadzi do zdrowych, mocnych i lśniących włosów. Ponieważ witamina A jest przeciwutleniaczem i odpowiada za ograniczenie ilości wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia się skóry głowy. Witamina A wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych, które wytwarzają serum nawilżające skórę głowy. Niedobór witaminy A sprawia, że włosy są suche i łamliwe oraz wypadają.
Rekomendowane dzienne spożycie witaminy A
Oczywiście rekomendowane dzienne spożycie witaminy A zależy od kilku czynników, między innymi: wieku, płci i ogólnego stanu fizjologicznego organizmu.
Rekomenduje się następujące dawki dla osoby dorosłej, powyżej 18 roku życia i nie będącej w ciąży:
- 700 µg dla kobiet
- 900 µg dla mężczyzn
Jak lepiej przyswoić witaminę A?
Witamina A, tak jak witamina E, D i K rozpuszcza się w tłuszczach, jak również magazynuje w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie. Taki proces magazynowania witaminy zmniejsza ryzyko niedoboru, ale również stwarza ryzyko zbyt dużej ilości w organizmie witamin z tej grupy. Należy pamiętać, że zarówno niedobór jak i nadmiar są szkodliwe dla organizmu. Aby zmaksymalizować przyswajanie witaminy A należy spożywać ją w towarzystwie tłuszczu zwierzęcego lub roślinnego.
Dieta pudełkowa, dlaczego to dobre rozwiązanie?
Poziom witaminy A w organizmie osób, które unikają spożywania tłuszczu lub znacznie go ograniczają może znacząco odbiegać od pożądanego poziomu. Dodając do tego dietę wegetariańską możemy borykać się z trudnością skomponowania menu, które zaspokoi potrzeby organizmu. Szczególnie przechodząc na określoną dietę i nie mając zaplecza w postaci wiedzy. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest dieta pudełkowa Kraków, która skomponowana przez specjalistów pokrywa zapotrzebowanie zarówno w sferze smakowej jak i odżywczej. Oczywiście z diety pudełkowej mogą z dużym sukcesem korzystać wszyscy. Ponieważ dieta pudełkowa oferuje duży wybór i stwarza ogromne możliwości. Jest to świetna opcja dla ludzi, którzy zaczynają swoją przygodę z określonym stylem życia lub wiedzą, że zapewnienie sobie zarówno odpowiednich składników jak i czas przygotowania są poza ich możliwościami.





