Na co mamy ochotę zimą?
Kiedy za oknem niska temperatura, śnieg i wiatr, a zmrok zapada już popołudniu, potrzebujemy dostarczyć organizmowi zdecydowanie więcej energii niż w porze wiosennej czy letniej. Niezbędna jest ona do ogrzania ciała i zachowania sił do podejmowania codziennych wyzwań. Z tego względu zimą przeważnie preferujemy ciepłe dania, w tym rozgrzewające zupy, większe ilości mięsa czy też przetwory z domowej spiżarni. Kto natomiast stosuje dietę wegetariańską, mniej chętnie sięga po sałatki na zimno, a częściej spożywa smażone czy pieczone warzywa, zupy na warzywnych bulionach i inne bezmięsne potrawy serwowane na gorąco.
W co powinna być bogata zimowa kuchnia?
Nie da się ukryć, że zimowe miesiące to czas przeziębień i infekcji. Jak się przed nimi chronić i zwiększyć swoją odporność? Przede wszystkim warto zadbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości zdrowych składników i witamin. O ile białko dodaje nam energii do codziennych działań, tak witaminy wspierają system odpornościowy. W okresie jesienno-zimowym szczególnie istotne są te z grupy B oraz witamina C. Z tego względu w tych miesiącach w kuchni często goszczą kiszonki – najczęściej ogórki lub kapusta. Mogą być one spożywane oddzielnie lub jako dodatek do dań obiadowych. To naturalne probiotyki, które wzmacniają organizm i chronią go tym samym przed chorobami. Dla smaku natomiast warto dodać do herbaty aromatyczną i również bogatą w witaminę C konfiturę lub wspomagający odporność miód.
Aby skosztować sezonowych zimowych dań, z których słynie tradycyjna kuchnia, można też odwiedzić niezwykle klimatyczne miejsce, jakim jest restauracja z kuchnią polską w Warszawie. Szeroki wybór kulinarnych propozycji to gwarancja pysznej i niezapomnianej uczty!





