Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 6 grudnia 2025 20:00
Reklama

Sezonowość w kuchni zimą?

Przez wielu niezbyt lubiana pora roku, jaką jest zima, nie musi być mimo wszystko nudna i monotonna, również w kuchni! Choć to nie sezon na świeże warzywa i owoce, zimowy jadłospis też może być zdrowy i zachwycać smakiem. A jak go sporządzić? Przedstawiamy kilka kulinarnych inspiracji.
  • 23.01.2023 09:55
  • Autor: Grupa Tipmedia
Sezonowość w kuchni zimą?

Na co mamy ochotę zimą?

Kiedy za oknem niska temperatura, śnieg i wiatr, a zmrok zapada już popołudniu, potrzebujemy dostarczyć organizmowi zdecydowanie więcej energii niż w porze wiosennej czy letniej. Niezbędna jest ona do ogrzania ciała i zachowania sił do podejmowania codziennych wyzwań. Z tego względu zimą przeważnie preferujemy ciepłe dania, w tym rozgrzewające zupy, większe ilości mięsa czy też przetwory z domowej spiżarni. Kto natomiast stosuje dietę wegetariańską, mniej chętnie sięga po sałatki na zimno, a częściej spożywa smażone czy pieczone warzywa, zupy na warzywnych bulionach i inne bezmięsne potrawy serwowane na gorąco.

W co powinna być bogata zimowa kuchnia?

Nie da się ukryć, że zimowe miesiące to czas przeziębień i infekcji. Jak się przed nimi chronić i zwiększyć swoją odporność? Przede wszystkim warto zadbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości zdrowych składników i witamin. O ile białko dodaje nam energii do codziennych działań, tak witaminy wspierają system odpornościowy. W okresie jesienno-zimowym szczególnie istotne są te z grupy B oraz witamina C. Z tego względu w tych miesiącach w kuchni często goszczą kiszonki – najczęściej ogórki lub kapusta. Mogą być one spożywane oddzielnie lub jako dodatek do dań obiadowych. To naturalne probiotyki, które wzmacniają organizm i chronią go tym samym przed chorobami. Dla smaku natomiast warto dodać do herbaty aromatyczną i również bogatą w witaminę C konfiturę lub wspomagający odporność miód.

Aby skosztować sezonowych zimowych dań, z których słynie tradycyjna kuchnia, można też odwiedzić niezwykle klimatyczne miejsce, jakim jest restauracja z kuchnią polską w Warszawie. Szeroki wybór kulinarnych propozycji to gwarancja pysznej i niezapomnianej uczty!

--- Artykuł sponsorowany ---


PRZECZYTAJ
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: AniaTreść komentarza: Dziękuję za artykuł o Mice. Tak bardzo niedoceniany jest on w Polsce. Płyta francuska jest przepiękna. A teraz czekamy na anglojęzyczny krążek zupełnie " z innej bajki". Zapraszam na moją stronę internetową Mikapopolsku.com - jedyną polską stronę o Mice.Data dodania komentarza: 12.11.2025, 22:01Źródło komentarza: MIKA wraca z singlem „Modern Times”Autor komentarza: Sarniak1975Treść komentarza: Niesamowite odkrycie. Pozdrowienia dla chłopakówData dodania komentarza: 7.11.2025, 23:26Źródło komentarza: Damian Budzyński i Piotr Soból 15.10.2025Autor komentarza: Henryk_64Treść komentarza: Brawo grupa. Fajnie chłopaki opowiadają. Dawajcie ich częściej.Data dodania komentarza: 18.10.2025, 00:34Źródło komentarza: Damian Budzyński i Piotr Soból 15.10.2025Autor komentarza: Ave_TeresińczykTreść komentarza: to super co robicie dla Małgorzaty Borkowskiej! Mam nadzieję, że uda się uzbierać wymaganą kwotęData dodania komentarza: 29.09.2025, 23:59Źródło komentarza: Beata Krukowska i Rafał Gołębiowski 25.09.2025Autor komentarza: bebeTreść komentarza: Brawo Panie Pawle, pieknie Pan mówi o naszej Gminie. Jestem Dumna mieszkanka Gminy TeresinData dodania komentarza: 6.09.2025, 05:52Źródło komentarza: Paweł Wróblewski 3.09.2025Autor komentarza: KarinkaTreść komentarza: https://tusochaczew.pl/pl/11_wiadomosci/86379_agata-ylkowska-potrzeba-liderow-szlachetnej-paczki-video-.htmlData dodania komentarza: 20.08.2025, 11:31Źródło komentarza: Agata Żyłkowska 18.08.2025
Reklama
Reklama
Reklama