Jak smakuje gruzińskie wino?
Wina pochodzące z Gruzji charakteryzują się bogatym smakiem, są dojrzałe i bardzo aromatyczne, przez co pasują do wielu potraw. Bez problemu można wyczuć w nich taniny, dzięki czemu to propozycje złożone i strukturalne. Bez problemu wyczujesz kwasowość, którą wyważono owocową słodyczą. W bogatej ofercie win znajdują się propozycje średnio treściwe albo ciężkie, czyli ta kwestia nie różni się od innych alkoholi.
Najbardziej znany czerwony szczep wykorzystywany w gruzińskich winach to Saperavi. Mowa o pełnych, czerwonych winogronach, które zwracają na gruzińskie wino uwagę nie tylko kolorem, ale również właściwościami dżemu. Inne odmiany, które są popularne i warte uwagi to Rkatsiteli, Mtsvane oraz Kisi.
Zdecydowana większość winogron używanych do produkcji wina dojrzewa w niewielkich rodzinnych gospodarstwach rolnych na obszarze Kachetti, czyli terenu biegnącego wzdłuż wschodniej granicy Gruzji w niewielkiej odległości od Azerbejdżanu.
Z czym podawać gruzińskie wino?
Kuchnia gruzińska znana jest ze sporej różnorodności, gdyż została ukształtowana wpływami z wielu innych krajów – przede wszystkim Iranu, Turcji, Rosji oraz Armenii. Dania doskonale komponują się z lokalnymi winami, co sprawia, że wizyta w gruzińskiej restauracji albo w kraju zapewni wiele doznań smakowych. Na pewno trzeba spróbować tradycyjnych dań, do których zaliczamy Chinkali oraz chleb z serem chaczapiru. Nie można przejść obojętnie obok gulaszu z jagnięciny chanakhi albo zupy rybnej przygotowanej z jesiotra.
Kiedy przyjdzie czas na deser, warto spróbować gruzińskich win owocowych, które zdobywają serca swoim aksamitnym, delikatnym smakiem. Doskonale łączą się z jagodami i truskawkami, a także deserami, w których występują. Gruzińskie wino smakuje doskonale z sernikiem oraz cremem brulee.





