Czym różni się grill gazowy od zwykłego?
Grille ogrodowe mogą być "zwykłe" - to znaczy na węgiel. Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest jednak grill na gaz. Jakie są główne różnice między nimi, jeśli chodzi o sposób ich użytkowania i smak jedzenia na nich przyrządzanego?
Pierwsza, najważniejsza różnica jest oczywista. Klasyczne grille węglowe potrzebują oprócz węgla także rozpałki, a proces ich rozpalania często trwa dość długo. Według niektórych zagorzałych fanów grillowania jest to jedyny "właściwy" sposób przyrządzania potraw na świeżym powietrzu i nie da się ukryć, że uwędzone w dymie węglowym mięso czy warzywa wyróżnia niepowtarzalny, trudno do podrobienia smak.
Grille węglowe mają jednak wiele wad. Do najważniejszych należy wspomniany długi czas rozpalania, uciążliwe sprzątanie po grillowaniu, wreszcie dużo większy koszt takiego rozwiązania. Worek węgla starczy nam bowiem na trzy, maksymalnie cztery sesje, podczas gdy w grillach gazowych za tę cenę moglibyśmy urządzić kilkanaście przyjęć typu "barbecue party" z udziałem znajomych. A wędzony smak? Cóż, nie każdy wie, że do grilla gazowego można też z powodzeniem podłączyć pojemnik na wędzenie.
Grille gazowe – wady i zalety
Zalety grilli gazowych:
- Są lepsze dla Twojego zdrowia i lepsze dla środowiska. To udowodnione naukowo! Dlaczego tak jest? Ponieważ mięso grillowane na gazie zawiera mniej substancji rakotwórczych, w porównaniu do mięsa grillowanego na węglu drzewnym. Jeśli chodzi o środowisko, zbadano że ślad węglowy grilla gazowego stanowi około jednej trzeciej śladu węglowego grilla węglowego.
- Szybki rozruch i kontrola temperatury. Wystarczy nacisnąć przycisk zapłonu i obrócić pokrętło, aby grill gazowy ożył. Po szybkim podgrzaniu będziesz gotowy do grillowania, zamiast czekać na rozgrzanie węgla. Możesz także płynnie przejść od niskiego ciepła potrzebnego do kurczaka z kością do pieczenia steku typu well done, wykorzystując tylko wspomniane pokrętło (a nie, jak w przypadku grilla na węgiel, butelkę z wodą i dużą ilość wolnego czasu).
- Wszechstronność. Dzięki grillowi gazowemu możesz z łatwością gotować delikatne potrawy, takie jak owoce i warzywa, bez obawy, że przytłoczy Cię aromat dymu, który towarzyszy grillowaniu na węglu drzewnym. Szczególnie zalecane jest smażenie właśnie na grillu gazowym takich przysmaków, jak ryby i owoce morza, ponieważ nadal uzyskuje się przyjemny grillowy smak bez dodatkowego dymu.
Wady grilli gazowych:
- Czas montażu. W przeciwieństwie do grilla na węgiel drzewny, który można ustawić migiem, model gazowy średniej klasy jest nieco bardziej skomplikowany w montażu i należy go podłączyć do zbiornika z propanem przed uruchomieniem.
- Bezpieczeństwo. Chociaż istnieją ogólne środki ostrożności, których należy przestrzegać przy każdej formie gotowania, szczególną ostrożność należy zachować podczas używania grilla gazowego. Zawsze upewnij się przed jego użyciem, że zbiornik z propanem jest prawidłowo zamocowany, nie ma żadnych wycieków, a grill znajduje się co najmniej dziesięć stóp od domu i został dokładnie wyczyszczony od tłuszczu.
- Ruchliwość. Chociaż dostępne są grille gazowe o rozmiarach podróżnych, holowanie pełnowymiarowego grilla gazowego do parku lub na plażę byłoby zbyt trudne i niebezpieczne.
Na jakie cechy budowy grilla gazowego zwracać uwagę?
Jaki grill gazowy wybrać? Jeśli poszukujesz idealnego sprzętu do grillowania, przede wszystkim zwróć uwagę na jakość materiałów, z których grill jest wykonany. Powinny być to materiały odporne na korozję i odkształcanie. Dobry grill gazowy powinien być wykonany ze stali nierdzewnej (stali szlachetnej). Do obudowy może też być wykorzystywane aluminium.
Niezwykle ważne dla jakości grillowania jest oczywiście ilość palników. Przy dwóch palnikach grill będzie odpowiedni na imprezę dla 4 głodnych osób - będzie to dobre rozwiązanie dla rodziny, która wykorzystuje grilla okazjonalnie. Modele z trzema palnikami to sprzęt, którym z łatwością zaspokoisz głód ośmiu, a nawet dwunastu osób (w każdym razie dwunastu cierpliwych osób). Przy czterech nie musisz się już martwić o to, że Twoja impreza grillowa będzie, nie bójmy się użyć tego słowa, niewypałem!
Oczywiście ważny w budowie grilla gazowego jest jego rozmiar. Większa ilość palników zazwyczaj wiąże się z większą ogólną wielkością grilla. Z drugiej strony, duże grille są niezbyt mobilne i raczej nie zabierzemy takiego sprzętu na wakacje, ale jak już ustaliliśmy - gazowe grille w ogóle niespecjalnie się do tego nadają.
https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/grillowanie/grille-gazowe.html
Jakie parametry grilla gazowego mają znaczenie?
Wśród dodatkowych kwestii związanych z zakupem grilla gazowego warto zwrócić uwagę na:
- Sposób podłączenia - choć większości modeli zasilana jest butlą gazową, niektóre oferują możliwość podłączenia bezpośrednio do sieci.
- Stabilność - przewrócenie się grilla wiąże się nie tylko ze zmarnowanym jedzeniem, ale też niebezpieczeństwem pożaru, jest więc kwestią kluczową, czy stoi on stabilnie.
- Dodatkowe ułatwienia. Spotkać można np. grille z obracamy rusztem żeliwnym.
Napisz komentarz
Komentarze