Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 00:50

Jedzenie z dostawą to trend, który zmieni na zawsze nasze zwyczaje? Sprawdź

Coraz częściej sięgamy po jedzenie z dostawą. Warszawa, Kraków czy Katowice – zamówień, które docierają do lokali gastronomicznych jest coraz więcej. I choć numerem jeden w rankingu popularności jest nadal pizza, okazuje się, że dziś zamawiamy online i przez telefon również wiele innych potraw. Czy to na zawsze zmieni nasze zwyczaje kulinarne?
  • 10.08.2018 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jedzenie z dostawą to trend, który zmieni na zawsze nasze zwyczaje? Sprawdź

W Polsce – zwłaszcza w porównaniu z krajami Europy Zachodniej i Południowej – relatywnie mało popularne jest jedzenie „na mieście”. Przez dekady komunizmu przywykliśmy do tego, że jeśli mamy ochotę na dobry posiłek, to tylko i wyłącznie w domu. Niemniej jednak, po transformacji gospodarczej sytuacja zaczęła się zmieniać, a my coraz odważniej zaczęliśmy zamieniać domowe posiłki na te przyrządzane w różnorodnych lokalach gastronomicznych. Dziś jednak, zdaje się, przechodzimy kolejną rewolucję. A to dlatego, że niemal drugą naturą wielu z nas stało się zamawianie jedzenia z dostawą. Skąd ten fenomen?

Jedzenie z dostawą: szybciej i wygodniej

Dlaczego zamawiamy jedzenie z dostawą? W Warszawie czy w niewielkiej miejscowości na drugim końcu Polski powody są zasadniczo te same.

Po pierwsze – to dobre rozwiązanie wówczas, gdy nie ma czasu na samodzielne przygotowanie wartościowego posiłku. Po długim dniu spędzonym w pracy mało komu chce się poświęcić jedną czy dwie dodatkowe godziny, by wyczarować dwudaniowy obiad. Po co więc tracić energię, skoro wystarczy kilka kliknięć myszką lub jeden telefon, by móc się wygodnie rozsiąść i czekać na kuriera z ciepłym i smacznym posiłkiem?

Po drugie – jedzenie z dostawą do doskonała szansa na zjedzenie smacznych i treściwych dań dla tych, którzy nie mają zbyt dużego talentu kulinarnego. Nie każdy musi wiedzieć, jak przygotować pizzę niczym we włoskiej trattorii. Nie oznacza to jednak, że trzeba jej sobie odmówić w domowym zaciszu.

Po trzecie – ceny jedzenia na wynos są dość rozsądne, a wraz ze stale podnoszącą się stopą życia Polaków, po prostu stać nas na to, aby od czasu do czasu zamówić zamiast ugotować.

Zdrowiej i bardziej intrygująco

To nie koniec zalet, jakie niesie za sobą jedzenie z dostawą. Nie można również nie zauważyć tego, jak rynek reaguje na zmieniające się potrzeby konsumentów. Dziś o znalezienie jedzenia z dostawą i w Warszawie, i w znacznie mniejszych miejscowościach nietrudno. Co zaś najważniejsze, w parze z ilością idzie również jakość. Posiłki wybieramy bardziej świadomie, a ich jakość jest dla nas ważna. I za tym trendem podążają restauratorzy, oferując nie tylko niedrogie, ale i zdrowe dania, które nie mogą nie smakować. Burger w dostawie, a może obiad jak u mamy z dowozem pod wskazany adres? Dziś to nie problem!

Nie można również zapomnieć o różnorodności oferty. To ona sprawia, że każdego dnia można odbyć kulinarną podróż w zupełnie inny zakątek świata – od USA, aż po Daleki Wschód.

Czy zatem jedzenie z dostawą zmienia nasze kulinarne zwyczaje? Zdecydowanie tak. Przede wszystkim, poszerzamy kulinarne horyzonty, odkrywając zupełnie nowe palety smaków każdego dnia. Poza tym przekonujemy się, że można jeść i smacznie, i zdrowo i w dobrej cenie.

--- Artykuł sponsorowany ---