Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 00:09
Reklama

Kaszanka z grilla – urzekająca prostota

Kaszankę ciężko nazwać szlachetną wędliną. Gdzie jej tam do szynki, baleronu podsuszanej czy krakowskiej... Kojarzy się ze wsią i prostotą, i – powiedzmy sobie szczerze – na co dzień mało kto po nią sięga. A na grillu... na grillu okazuje się, że to do kaszanki wyrywają się ręce, śmieją oczy, a z ust cieknie ślinka.
Kaszanka z grilla – urzekająca prostota

Jak przygotować grillowaną kaszankę?

Najpierw trzeba mieć dobry wyrób. To podstawa. Bywają bowiem kaszanki, w których ilość tłuszczu jest tak zastraszająca, że i najlepszy chef miałby problem by uczynić ją zjadliwą. Tymczasem dobra kaszanka, jak oferowana w sklepie https://www.wedliny.pl/ / , składać się powinna przede wszystkim z podrobów (wątroba, serce, płuca), krwi, skórek wieprzowych i oczywiście kaszy. Wszystko to, zamknięte z przyprawami w naturalnym jelicie, czyli flaku, faktycznie nie  sprawia wrażenia wyrafinowanego. Jednak odpowiednio przygotowane pokazuje pazur i potrafi stać się daniem może nie królewskim, ale na pewno przepysznym.

Grillowanie kaszanki wymaga większej staranności niż w przypadku kiełbas czy mięsa. Praktycznie zawsze używa się do tego aluminiowych tacek, by sam ruszt mógłby jej nie utrzymać. Zwłaszcza że kaszanka niestety lubi pękać. Jak sobie z tym radzić? Najpopularniejsze są trzy sposoby: nakłuwanie lub nacinanie kaszanki, odpowiedni dobór temperatury i pilnowanie, by nie była zbyt wysoka. Oraz najprostszy – zawinąć w folię i nie przejmowanie się tym, że kiszka pęknie. Niektóre przepisy wręcz zakładają, że kaszankę grillować należy aż do tego momentu. To co prawda wpływa na estetykę przy podawaniu dania, ale jest też bardzo wygodne dla obsługi grilla.

Najlepsza kaszanka z cebulką

Podzielimy się naszym przepisem. Sprawdźcie przy najbliższej okazji, posmakujcie, oceńcie. Jest to wariacja na temat totalne klasycznego dania, wymagająca jakieś 15-20min dłuższej obróbki i 5min więcej pracy.

Najprostsza wersja zakłada, że kiszkę zawija się wraz z plastrami cebuli w folię, tak kładzie na tacce i grilluje, zazwyczaj do pęknięcia. Jest to dobre, ale cebula się dusi, a nie piecze, nieraz jest twardawa... Można lepiej.

Cebulę kroimy w piórka, licząc jedną średnią na każdą kiszkę. Lub więcej, jeśli lubicie, albo chcecie dodać np. do kiełbaski, co też będzie świetnym pomysłem. Jeśli jest to zwykła żółta cebula, to można sparzyć ją na sicie gorącą wodą, straci trochę ostrości. Lepiej jednak użyć czerwonej, cukrowej albo czosnkowej. Mają zdecydowanie lepszy i łagodniejszy smak. Smażymy ją na patelni! Niestety, wymaga to wcześniejszego przygotowania, ale warto. Optymalnie jest robić to podczas robienia innych posiłków, nawet dzień wcześniej. Nie tracicie wtedy czasu na stanie przy kuchni.

Do cebuli dodajemy sól, trochę cukru (tak, cukru, pomoże ładniej i szybciej się karmelizować) no i zioła wedle gustu – majeranek, cząber, tymianek są najpopularniejsze. Można eksperymentować z kuminem, kolendrą w ziarnach, sypnąć młotkowany pieprz. Nie można się spieszyć. Cebula musi się przegryźć z przyprawami, zmięknąć, puścić soki. Minimum to 15min, chociaż na malutkim ogniu, gdy nikomu się nie spieszy, może się dusić i pół godziny.

Gdy mamy cebulkę, wchodzi ona kaszanka, prosto ze sklepu https://www.wedliny.pl/produkt/kaszanka-wiejska/

Wyjmujemy ją z lodówki odpowiednio wcześniej, by lekko się ogrzała. Jeśli macie duże wyczucie grilla, lub używacie gazowego, kaszankę można położyć bezpośrednio na ruszcie, na średniej temperaturze. Jeśli nie, to posłużcie się tradycyjną tacką, nic w tym złego. Nawet gdy pęknie, to nie ucieknie daleko, chociaż nie podpiecze się tak smakowicie, jak na bezpośrednim ogniu.

Po 10 minutach dokładacie na tacki, lub kładziecie na osobnej, naszą pyszną cebulkę. Musi się przecież zagrzać. Podajcie kiszkę, obok niej porcję cebulki i pajdę chleba.

Proste aż do bólu. A tak smaczne, że ślinka już wam leci, prawda?

 

 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
Reklama