Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 04:01
Reklama

Jakie są zasady znakowania produktów żywnościowych?

Jakie są zasady znakowania produktów żywnościowych?

Znakowanie produktów żywnościowych przynosi wiele korzyści zarówno konsumentom, jak i producentom. Tym bardziej, kiedy chcemy zacząć odżywiać się zdrowo. W końcu, jeśli chcemy podejmować racjonalne decyzje konsumenckie, powinniśmy ze szczególną uwagą śledzić znakowania, które znajdują się na produktach. Poniżej znajdziesz wszystkie przydatne informacje, które pomogą ci rozszyfrować każde znakowanie produktu.

Wymogi prawne związane z etykietami na produktach spożywczych

Najważniejszą zasadą jest przede wszystkim nie wprowadzanie konsumentów w błąd. Dlatego też bardzo ważne jest to, aby informacje na etykietach zawsze były w pełni czytelne i jasne do zrozumienia. Najważniejsze jest jednak to, aby producent nie sugerował tego, że produkt powoduje inne, niż w rzeczywistości działania lub też posiada nieprawidłowe właściwości. Bardzo ważne jest też to, aby konsument mógł uzyskać wprost informacje, jakie składniki znajdują się w produkcie. Tak samo istotne jest to, aby grafiki na produkcie nigdy nie wprowadzały w błąd.

Prawidłowo skonstruowana etykieta to nie taka prosta sprawa, dlatego tak istotne jest to, aby znakowanie produktów było prawidłowe. Najlepszym rozwiązaniem będzie postawienie na automatyczne znakowanie, które oferuje firma Logopak, a wszelkie informacje na ten temat można uzyskać na stronie internetowej http://logopakeast.pl/produkt/etykieciarki-logopak/.

Co koniecznie musi znaleźć się na etykiecie?

Aktualnie producenci tworzą etykiety zgodne z Rozporządzeniem nr 1169/2011. Wtedy też muszą znaleźć się na nich następujące informacje:

  • nazwa żywności,
  • składniki - bardzo ważne jest to, aby składniki były nie tylko wymienione na etykiecie, ale także były poustawiane według ich masy.
  • składniki oraz substancje pomocnicze, które w jakimkolwiek stanie mogą powodować alergie muszą zostać wymienione, a do tego najlepiej, aby została użyta pogrubiona czcionka,
  • ilość składników w produktach - bardzo ważne jest również jest to, aby na produktach była zamieszczona prawidłową ilość składników zawartych w produkcie spożywczym,
  • waga netto żywności,
  • data ważności i termin spożycia,
  • specjalne warunki użycia produktów,
  • kraj, w którym została wyprodukowana żywność,
  • nazwa firmy wraz z jej adresem,
  • prawidłowy sposób użycia produktu,
  • wartości odżywcze produktów.

 

Jak znakować produkty, które nie posiadają opakowań?

Większość produktów żywnościowych obecnie posiada opakowania. Jednak nadal są produkty które ich nie posiadają z różnych przyczyn. Dlatego też pojawia się problem związany z dołączeniem stosowanej etykiety. Dobrym przykładem jest tutaj chleb, na którym i tak producenci mocują etykietę ze składem lub stosują specjalne opakowanie, tak aby wszystkie informacje zostały przekazane, a z kolei kupujący mógł zdawać sobie sprawę, co konsumuje. W innych sytuacjach producent jest zobowiązany do przedstawienia wszystkich informacji na temat składu produktu spożywczego w pobliżu miejsca sprzedaży produktu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama